Annons

WHO saknar pengar – kan minska doserna av vaccin

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus får kritik.
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus får kritik. Foto: Jerome Delay/Martial Trezzini/TT

Det fattas nästan en halv miljard kronor för att WHO ska få bukt på ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa, uppger en talesperson. Samtidigt får organisationen skarp kritik för att ha agerat för sent och gjort för lite.

Under strecket
Publicerad

Kö till vaccination i Beni i Kongo-Kinshasa.

Foto: Jerome Delay/TT Bild 1 av 1

Nu är det dags för världen att reagera, uppmanar WHO som utlyst nödläge för ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa. De bedömer risken som stor att sjukdomen sprids till grannländerna, medan risken för en global spridning är låg.

Hittills har 164 761 personer vaccinerats i Kongo-Kinshasa, säger Margaret Ann Harris, talesperson på WHO till SvD.

– Vi prioriterar dem som varit i direktkontakt med personer som smittats, och även alla som de som i sin tur har varit i kontakt med, säger hon.

Även samtliga hälsovårdare och andra som riskerar att bli utsatta för viruset, som sjuksköterskor, läkare, sjuksköterskor, laboratoriearbetare, hygienister och begravningsarbetare är prioriterade.

Margaret Ann Harris säger att vaccindoserna är begränsade, även om det i nuläget inte är ett akut bristläge.

– Vi överväger flera strategier för att förhindra bristen. Exempelvis att minska dosen per person. Vaccinet stimulerar mycket höga nivåer av skyddande antikroppar, så en lägre dos skulle fortfarande vara skyddande.

För närvarande saknar organisationen ungefär 50 miljoner dollar, nästan en halv miljard svenska kronor, för att fullt kunna hantera utbrottet. Kostnadsberäkningen för perioden juli till december 2019 förväntas bli över 300 miljoner amerikanska dollar, tillägger Margaret Ann Harris.

Annons
Annons

Kö till vaccination i Beni i Kongo-Kinshasa.

Foto: Jerome Delay/TT Bild 1 av 1
Kö till vaccination i Beni i Kongo-Kinshasa.
Kö till vaccination i Beni i Kongo-Kinshasa. Foto: Jerome Delay/TT

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus säger i ett uttalande att "Det är dags för världen att uppmärksamma och fördubbla våra ansträngningar".

Samtidigt riktar en av de ledande hjälporganisationerna i området, AIDS Healthcare Foundation (AHF), skarp kritik mot WHO för att ha agerat för sent och gjort för lite.

– Att deklarera nödläge är ett steg i rätt riktning, men det borde ha gjorts för flera månader sedan, säger AHF: s chef Michael Weinstein.

I uttalandet framhäver han att WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus nu måste agera snabbt: mobilisera resurserna och komma med raka besked.

– En nöddeklaration är bara effektiv om den följs av snabba åtgärder, säger Weinstein.

AHF har tidigare krävt att WHO-chefen tar tag i problemet omedelbart – eller avgår. Organisationen skriver också i sitt uttalande att det är stor brist på medicinsk utrustning i framförallt västra Uganda, som gränsar till Kongo-Kinshasa.

Sedan utbrottet i Kongo-Kinshasa inleddes för cirka ett år sedan har omkring 2 500 fall konstaterats och mer än 1 600 av dessa har avlidit.

Efter reklamen visas:
Det här är ebola – den dödliga blödarfebern
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons