Annons

WHO slår larm: Europa kan förlora mot mässlingen

Sjuksköterskan Nicole Stout vaccinerar Nicole Richardson mot mässling vid en vaccinationsklinik i Ohio, USA.
Sjuksköterskan Nicole Stout vaccinerar Nicole Richardson mot mässling vid en vaccinationsklinik i Ohio, USA. Foto: Eric Albrecht/TT

Europa har tappat greppet om mässlingen. Ett dramatiskt uppsving av fall rapporteras nu från flera länder, och Världshälsoorganisationen har utlyst nödläge. ”Vi är på fel väg”, säger WHO-chef.

Under strecket
Publicerad

GENÈVE Under flera månader har rapporter haglat om hur mässlingsfallen ökar i världen. Nu kommer illavarslande uppgifter om hur Europa hamnat i underläge i kampen mot sjukdomen.

Omkring 90 000 barn och vuxna i europeiska länder smittades av mässling under första halvåret 2019 – dubbelt så många som samma period förra året. Det uppges i WHO-rapporten som publiceras på torsdagen. Dessutom överstiger antalet smittade med råge totala antalet mässlingsfall under hela förra året, drygt 84 000.

– ­Europa håller absolut på att backa bakåt. Vi är på fel väg. Det är extremt oroande och särskilt hotfullt för många barn och unga, säger Kate O´Brian, chef för vaccinavdelningen på WHO.

Fyra länder är särskilt drabbade av ökningen – och knuffas nu ur gruppen med länder som lyckats utrota mässling. Det är Grekland, Storbritannien, Tjeckien och Albanien där mässlingen åter har etablerats bland vissa grupper och därmed klassas som endemisk, enligt WHO.

Även Italien, Frankrike, Turkiet, Serbien och Rumänien har anmärkningsvärt många fall. Frankrike hade exempelvis närmare 2 400 mässlingsfall under första halvåret. Det är nästan lika många som landet hade under hela 2018. Siffrorna är mer dramatiska än man kan tro; för varje rapporterat fall räknar WHO med att det går minst tio orapporterade fall.

Annons
Annons

Bakom denna spiral av utbrott finns flera skäl. Men ett tycks dominera : desinformation om vaccin som gör att färre vaccinerar sig mot mässling. En liten med växande rörelse påstår att vaccinet är farligt och att det exempelvis finns en koppling mellan vaccinering och risk för autism hos barn. WHO avfärdar detta och betonar att vaccinet är säkert och effektivt.

– Desinformation om vaccin är ett ökande hot. Familjer får fel information eller förstår inte hur viktigt det är att vaccinera barn. I vissa länder finns även en självgodhet. Man tror att läget är under kontroll och att man inte behöver satsa mer pengar på vaccin, säger O´Brian.

– Vi behöver stärka informationen, och få ut mer på sociala medier. Vi skulle behöva influencers som talar om vikten av vaccinering.

Hög vaccinationstäckning i ett land är dock ingen garanti för att undvika utbrott, tillägger hon.

– Det kan ändå ske utbrott i fickor med folk som inte vill vaccineras. När ett importerat fall kommer in i en sådan grupp sprids smittan explosionsartat.

Mässling är ett mycket smittsamt virus som kan ge svullnad på hjärnan eller lunginflammation. I vissa fall är mässlingen dödlig eller ger handikapp för livet. Under förra året avled 72 människor i Europa av mässling, och nyligen avled en israelisk flygvärdinna efter att ha smittats under en flygning mellan New York och Tel Aviv.

– Sjukdomen medför också enorma finansiella kostnader. New York City hade 58 mässlingsfall 2013 och det kostade 400 000 dollar i vård och över 10 000 persontimmar att få utbrottet under kontroll, säger Kate O´Brian.

Trenden med eskalerande mässlingsfall är global. Över 364 000 fall har rapporterats i världen under första halvåret. Det är nästan en tredubbling jämfört med samma period förra året och det högsta antalet fall sedan 2006, enligt WHO. Värst drabbade är länder i Afrika, men även USA har nu det högsta antalet mässlingsfall på 25 år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons