Annons

WHO: Stor ökning av antalet mässlingfall

En flicka vaccineras mot mässling och polio i Tchad. Arkivbild.
En flicka vaccineras mot mässling och polio i Tchad. Arkivbild. Foto: Karel Prinsloo/AP/TT

Antalet bekräftade fall av mässling världen över under första kvartalet i år var 112 163 enligt Världshälsoorganisationens (WHO) preliminära siffror.

Det är fyrfaldig ökning jämfört med samma period i fjol.

Under strecket
TT
Publicerad

Antalet fall av den mycket smittsamma sjukdomen, som kan döda barn eller ge dem men för livet, ökar i samtliga regioner i världen. WHO vill att fler länder sätter in effektiva vaccinationsprogram.

"De senaste månaderna har en ökning i antalet fall skett också i länder med hög grad av vaccinationstäckning, däribland USA liksom i Israel, Thailand och Tunisien när sjukdomen har spridits fort bland grupper av ovaccinerade människor", skriver WHO i en rapport.

Den globala vaccinationsgraden har stannat av vid cirka 85 procent, enligt WHO – som pekar på att det krävs 95 procent för att förhindra nya utbrott. I 25 länder får heller inte de behandlade en andra dos vaccin.

Nya utbrott har uppstått i Etiopien, Filippinerna, Georgien, Kazakstan, Kongo-Kinshasa, Kirgizistan, Madagaskar, Myanmar, Sudan och Ukraina. Dessa har "orsakat många dödsfall – huvudsakligen bland unga barn", enligt WHO.

Dessutom, påpekar organisationen, är antalet reella fall alltid fler än de som anmäls så läget är värre än det som rapporten ger vid handen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons