Annons

WHO: Internationellt nödläge efter ebolautbrott

Ett ebolaoffer begravs i staden Beni, Kongo-Kinshasa.
Ett ebolaoffer begravs i staden Beni, Kongo-Kinshasa. Foto: Jerome Delay/AP/TT

Världshälsoorganisationen WHO utlyser internationellt nödläge i samband med utbrottet av ebola i östra Kongo, skriver organisationen i ett pressmeddelande. Detta sedan ett nytt fall av ebola upptäckts i Uganda.

Under strecket
Annica Ögren, Omni, Nyhetsbyrån TT
Uppdaterad
Publicerad

En ung flicka vaccineras mot ebola i staden Beni, Kongo-Kinshasa.

Foto: Jerome Delay/AP/TT Bild 1 av 2

Sjukvårdspersonal i Kongo-Kinshasa.

Foto: Al-hadji Kudra Maliro/AP/TT Bild 2 av 2

En kongolesisk kvinna tog sig över gränsen till Uganda för att sälja fisk på en marknad vid staden Mpondwe. Efter att ha kräkts vid fyra tillfällen återvände hon till Kongo-Kinshasa varpå hon avled i ebola, uppger WHO.

Det aktuella utbrottet, som konstaterades i augusti 2018, är främst begränsat till Kongo-Kinshasa, förutom tre dödsfall i Uganda förra månaden och det senaste dödsfallet.

Sjukvårdsarbetare har inte kunnat fastställa var den kongolesiska kvinnan tillbringat sina nätter, hur hon har rest, vem som transporterat hennes varor eller vem som städat upp kräkningarna.

Det nya ebolafallet har drivit på oron över att viruset kan sprida sig utanför Kongo-Kinshasa. Att ebola skulle spridas utanför det drabbade området anses dock inte särskilt sannolikt enligt WHO.

”Det är dags för världen att uppmärksamma detta och fördubbla ansträngningarna. Vi behöver arbeta tillsammans i solidaritet med Kongo-Kinshasa för att få stopp på det här utbrottet och bygga upp ett bättre sjukvårdssystem”, skriver WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Annons
Annons

En ung flicka vaccineras mot ebola i staden Beni, Kongo-Kinshasa.

Foto: Jerome Delay/AP/TT Bild 1 av 2

Sjukvårdspersonal i Kongo-Kinshasa.

Foto: Al-hadji Kudra Maliro/AP/TT Bild 2 av 2

Ebolautbrottet klassas nu som det näst dödligaste hittills med 1 676 dödsoffer, enligt WHO. I Västafrika smittades över 28 000 personer i utbrottet som pågick mellan 2014 och 2015. Av dessa dog 11 300 av viruset.

Totalt beräknas 2 500 människor i Kongo ha smittats sedan utbrottet i augusti förra året.

1/2

En ung flicka vaccineras mot ebola i staden Beni, Kongo-Kinshasa.

Foto: Jerome Delay/AP/TT
2/2

Sjukvårdspersonal i Kongo-Kinshasa.

Foto: Al-hadji Kudra Maliro/AP/TT

I söndags konstaterades att det första fallet av sjukdomen nått miljonstaden Goma i östra Kongo, på gränsen till Rwanda, rapporterar Reuters. Guvernören i staden har sedan dess meddelat att patienten i Goma har avlidit.

Spridningen till Goma beskrivs som en stor upptrappning av situationen då många av regionens stora vägar går genom staden. I Goma finns även en hamn och en flygplats med förbindelser till flera andra stora städer.

Samtidigt som WHO varnar för smittan, så vädjar de till det internationella samfundet. WHO anser att rese- eller handelsrestriktioner bara skulle förvärra situationen, eftersom landet är i behov av en fungerande ekonomi. Dessutom skulle handelsrestriktioner öka risken för att människor använder sig av oövervakade gränsövergångar, vilket kan öka risken för spridning av sjukdomen.

Efter reklamen visas:
WHO förklarar nödläge efter ebolautbrott
WHO:s pressmeddelandewho.int
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons