Annons

William Tate sist att försöka – Hitler vågade inte

”Hitler lyckades aldrig invadera Storbritannien, trots Luftwaffes bombningar. Napoleon invaderade inte heller. Så när invaderades Storbritannien för hittills sista gången? Vem vågade sig på bedriften, och hur gick det?”

Publicerad
Trots Luftwaffes bombningar vågade Adolf Hitler aldrig invadera Storbritannien.
Trots Luftwaffes bombningar vågade Adolf Hitler aldrig invadera Storbritannien. Foto: IBL och AP

Svaret är: fransmännen, och det misslyckades fullständigt. Invasionsförsöket ägde rum under de krig som följde på franska revolutionen, då Storbritannien var ett av de många länder som stred mot Frankrike. Konflikten mot den gamla ärkefienden präglade helt den brittiska utrikespolitiken från 1793 till 1815. Eftersom Storbritanniens befolkning bara var hälften så stor som Frankrikes – 16 miljoner mot 30 miljoner – och landets stående armé var alldeles för liten för att kunna göra någon större insats på kontinentens krigsarenor fokuserades den brittiska krigsinsatsen nästan uteslutande på havet, samt på ekonomiska bidrag till de allierade. Kriget medverkade till att Royal Navy blev ännu större och kraftfullare än förut. Antalet fregatter och linjeskepp fördubblades. Mellan 1793 och sekelskiftet 1800 steg antalet sjömän i flottan från 15 000 till 133 000. Britternas sjöherravälde gjorde att de kunde sova lugnt, utan att behöva frukta invasioner – med ett undantag.

Det enda seriösa försök som gjordes, vilket räknas som den hittills sista fientliga invasionen av Storbritannien, genomfördes i februari 1797, då trupper landsteg i Wales under den irländsk-amerikanske översten William Tate. Efter ett par dagar besegrades de i slaget vid Fishguard. Meningen var att invasionen skulle åtföljas av trupplandsättningar på Irland och vid Newcastle, men de ställdes in på grund av dåligt väder. Tates 1 400 man, varav 600 var franska soldater och övriga bland annat hade rekryterats bland desertörer och straffångar, var chanslösa.

Därefter har ingen fientlig makt gett sig in i liknande vågspel. Kombinationen av ett geografiskt läge mitt i havet, en stark flotta och en stor och stridsberedd befolkning har gjort att alla från Napoleon till Hitler har dragit sig för att landsätta trupper på ön.

Annons
Annons
Annons
Annons

Trots Luftwaffes bombningar vågade Adolf Hitler aldrig invadera Storbritannien.

Foto: IBL och AP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons