Annons

”Ygeman agerar nyttig idiot åt Kina”

Digitaliseringsminister Anders Ygeman.
Digitaliseringsminister Anders Ygeman. Foto: Simon Rehnström

Huawei är en av många komponenter som används i Kinas väg mot världsherravälde. Anders Ygeman verkar inte förstå det, skriver Martin Hallander och Anton Roos, KDU.

Under strecket
Publicerad

DEBATT | 5G-UTBYGGNADEN

Samtidigt som den kinesiska regimens förlängda arm, Huawei, bryter ny mark runtom i världen ser digitaliseringsminister Anders Ygeman inga problem med att företaget deltar i den svenska 5G-utbyggnaden. Det är dags att regeringen slutar vara naiv och slutar agera nyttig idiot åt Kina.

”Vi har varit naiva” är en alltför vanlig fras från socialdemokratiska makthavare. Stefan Löfven och Lena Hallengren är exempel på politiker som använt sig av denna urvattnade fras som en slags respons på misslyckad politik som man själv har drivit. Detta mönster verkar även omfatta Anders Ygeman, som med sin uttryckta syn på Huawei visar prov på stor naivitet. Trots att det finns tydliga indikationer om att Huawei används för tveksamma syften verkar han inte se några problem med att företaget blir en central del av svensk infrastruktur.

Huawei är bara ett led i den kinesiska regimens försök att flytta fram positioner världen över. I Sverige märks detta också genom att man köper upp viktiga hamnar och företag samt indirekt hotar svenska politiker, vilket till och med har omfattat ett ungdomsförbund som oss själva. Land efter land i västvärlden väljer samtidigt att bannlysa Huawei från att delta i 5G-utbyggnaden. Det gäller dock inte Sverige som i stället väljer att förlita sig på kinesisk teknologi för internetuppkoppling. Att acceptera en sådan säkerhetsrisk är helt oförståeligt.

Annons
Annons

Ygeman, å sin sida, bagatelliserar och harmoniserar frågan. Att Tele 2 anlitar Huawei när svenska kunder ska surfa på 5G menar han "troligtvis är något man redan gör i dag eftersom det finns ganska mycket av det företagets utrustning". Oberoende av hur harmlöst Ygeman tyckte att dessa formuleringar lät spreds det omgående till den kinesiska tidningen China Daily, som stolt kunde rapportera att den svenska digitaliseringsministern inte ser några problem med Huawei. Ett narrativ kan genom Ygemans uttalande skapas om att Huawei är ett normalt företag precis som alla andra. Men det är det inte. Regeringen agerar nyttiga idioter åt en av kinesiska regimens förlängda armar.

Den brutala kommunistdiktaturen har ambitioner som sträcker sig långt utanför landets egna gränser. Huawei är en av många komponenter som används i denna väg mot världsherravälde. Att Anders Ygeman inte verkar förstå det, precis som Löfven och hans regering inte förstått tidigare problem, säger mer om honom och hans regering än om oss andra. Det är dags för regeringen att sluta vara naiv.

Martin Hallander
förbundsordförande, Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU)
Anton Roos
försvars- och säkerhetspolitisk talesperson, Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU)

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons