Annons

Ygeman i bråk med Solberg: ”Bör se sig själv i spegeln”

Erna Solberg har efterfrågat ett svenskt-norskt samarbete mot den nazistiska rörelsen.
Erna Solberg har efterfrågat ett svenskt-norskt samarbete mot den nazistiska rörelsen. Foto: Laurent Gillieron/TT, Tove Eriksson/TT

Anders Ygeman kontrade snabbt på Norges statsminister Erna Solbergs uttalande om att nynazismen främst frodas i Sverige.

”Regerar man med Fremskrittspartiet så kanske man ska se sig själv i spegeln innan man sneglar över landsgränsen”, skriver energiministern på Twitter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Efter terrordådet mot moskén i norska Bærum uttalade sig Erna Solberg på en presskonferens. Hon nämnde då Sverige:

– När nynazister marscherar på norska gator, både i Fredrikstad och i Kristiansand, så hörs det väldigt mycket svenska. Deras nynazister försöker organisera sig i grannländerna, sade hon.

Solberg konstaterade att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har sitt säte i just Sverige och uppmanade till samarbete för att motverka dem.

– Vi har sett att när de demonstrerar så är det några lokala och så kommer det folk från Sverige. Då är det viktigt att vi skapar en motståndskraft mot det i Norge, sade Solberg.

Anders Ygeman, tidigare inrikesminister, svarade på Twitter:

”Gärna norskt-svenskt samarbete, men regerar man med Fremskrittspartiet och utnämnt Sylvi Listhaug till minister 2 gånger, så kanske man ska se sig själv i spegeln innan man sneglar över landsgränsen”, skriver han.

Ygeman utvecklar sitt resonemang i Aftonbladet:

– Vi kommer inte undan det faktum att två av de attentat vi har sett har gjorts av norrmän. Och Anders Behring Breivik var medlem i just Fremskrittspartiet under flera år.

Han tillägger apropå kritiken mot den svenska hållningen:

– Vi har föreningsfrihet skriven i vår grundlag och det gäller även föreningar med åsikter man inte gillar. Men under min tid som inrikesminister hade vi flera domar mot medlemmar eller tidigare medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen. Vi behöver vaccinera människor från de här förvirrande idéerna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons