Annons

Ygeman: Triton-insats borde förstärkts tidigare

EU:s utökade räddningsinsatser i Medelhavet föregicks av månader av diskussioner. Kustbevakningens fartyg Poseidon har räddat tusentals liv och fick i helgen besök av inrikesminister Anders Ygeman (S).

– När det politiska jobbet väl gjorts gick det fruktansvärt fort, men det borde ha gjorts från början, säger han.

Under strecket
Publicerad

Anders Ygeman (S) besökte Poseidon som räddat över 4 500 personer sedan i maj.

Foto: Kustbevakningen, TTBild 1 av 2
Foto: KustbevakningenBild 2 av 2

Anders Ygeman (S) besökte Poseidon som räddat över 4 500 personer sedan i maj.

Foto: Kustbevakningen, TTBild 1 av 1
Anders Ygeman (S) besökte Poseidon som räddat över 4 500 personer sedan i maj.
Anders Ygeman (S) besökte Poseidon som räddat över 4 500 personer sedan i maj. Foto: Kustbevakningen, TT

**Efter flera **katastrofala båtförlisningar i Medelhavet i april, där över 1 200 flyktingar försvann, utökade EU sin gemensamma räddningsinsats Operation Triton. Till maj tredubblades den, och antalet döda minskade rejält.

Fram till i fredags hade det svenska kustbevakningsfartyget Poseidon räddat 4 723 personer som försökt nå Europa sjövägen. I lördags fick de besök av inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Jag ville se hur det fungerar på plats och visa min uppskattning för vad de gör, säger han till SvD efter hemkomsten.

Före augusti i år hade fler flyktingar gett sig ut på Medelhavet än under hela 2014. Men sedan Triton förstärktes har antalet döda eller saknade varit väsentligt lägre – åtminstone fram till början av augusti, då en större förlisning utanför Libyens kust beräknas ha krävt runt 200 personers liv.

Annons
Annons
Foto: KustbevakningenBild 1 av 1

– Det är lite tidigt att utvärdera när det fortfarande är mitt i högsäsongen, men hittills kan man säga att Triton varit en bra insats som räddat väldigt många människoliv, säger Anders Ygeman.

– Men det var helt klart ett misstag att den inte var större från början.

**Uppskalningen **av EU-insatserna gick ”fruktansvärt fort”, enligt Ygeman. Men de föregicks av månader av överläggningar inom EU:s ministerråd.

Italien skötte räddningsarbetet själva fram till i oktober förra året, med ekonomiskt stöd från EU. Resultatet av det som Anders Ygeman kallar en ”dragkamp” mellan EU och Italien var att EU tog vid med betydligt mindre Operation Triton.

Inom EU:s ministerråd råder i dag en större samstämmighet, enligt Ygeman:

– I stora drag. Det finns diskussioner om att dela på ansvaret, med slitningar och spänningar, men utvecklingen går mer och mer åt det hållet.

Under Ygemans besök på Poseidon gjordes inga utryckningar, men det genomfördes flera övningar och kontroller.

Den sista augusti kommer Poseidon vända hem till Sverige igen och dess plats, på patrull mellan Italien och Libyen, tas av ett franskt fartyg.

Men fler båtflyktingar tar sikte på Grekland. Bara i juli månad kom lika många till grekiska stränder som under hela förra året och EU:s gränsorgan Frontex har uppmanat medlemsstaterna att avvara mer resurser.

Den svenska kustbevakningen har haft en delegation på plats och ska inom kort ta beslut om ifall man ska skicka ned en ribbåt med besättning.

Frontex får sedan begära ytterligare hjälp inför nästa år. Innan årsskiftet, hoppas Anders Ygeman:

– Jag har sagt att vi står redo med vår förmåga, men det är viktigt för oss att de kommer in tidigt med en begäran, eftersom Kustbevakningen har en svensk uppgift att fylla också. Ju tidigare, desto bättre.

Foto: Kustbevakningen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons