Annons

Yigits nya väg till titelförsvaret

Anthony Yigit med EM-bältet.
Anthony Yigit med EM-bältet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Anthony Yigit har stakat ut sin allra närmaste framtid.

Första ska han försvara Europatiteln mot spanjoren Sándor Martin på lördag, sedan ska han fixa lägenhet i Stockholm.

– När jag bodde utomlands var allt på standby, nu kan jag börja med mitt liv, säger han.

Under strecket
TT
Publicerad

Året innan OS i London 2012 tillbringade Anthony Yigit i Spanien. När boxaren året efter blev proffs gick flyttlasset till Tyskland och sedan dess 26-åringen bott i Danmark, Spanien och allra senast i England.

Tiden i den brittiska huvudstaden London blev bara ettårig.

Efter segern mot britten Lenny Daws, där han blev Sveriges första Europamästare på 30 år, valde han att bryta med tränare CJ Hussein, packa ihop sina saker och flytta hem till Stockholm igen.

– Det var inget dramatiskt mellan CJ och mig, utan det var mer att jag ville komma hem och CJ kan ju inte komma hit. Då blev det så här, säger Yigit.

– Jag kände att jag behövde bygga upp mitt eget lag. CJ har sitt sätt att göra sina saker på och jag kände att det fanns bättre sätt. Därför var det dags att göra det som jag tror på.

En del av det handlar om att ta ett steg tillbaka. För Yigit innebär det att lämna Husseins tankar om försiktig boxning för att återigen styra sina matcher med hög intensitet och många slag.

– Jag blev kanske en bättre boxare med CJ, men jag gillade det inte. Jag vill vara en slugger. Det är det som jag tycker är kul. CJ ville inte att jag skulle skada mig, vilket jag förstår men jag tror det finns andra sätt att göra det på. Jag tror man kan vara en slugger men samtidigt lära sig att inte få stryk, säger han.

Vägvalet består även av att ibland åka på träningsläger i Öststaterna och på hemmaplan träna med Hammarby.

– Jag tror på att åka på träningsläger utomlands, där jag har kontakter. Sedan kommer jag hem och boxas med Bajen, där Joel Grandell känner till min boxning, säger han.

– Sedan har jag Vedran Akrap, en gammal Europamästare från Kroatien och som jag lärde känna i Danmark, som är duktig på att toppa mig inför matcherna. Utöver det har jag även en ny styrketränare. Alla kompletterar varandra bra, och jag tror på det upplägget.

Om Anthony Yigits upplägg är framgångsrikt avgörs på lördag. Då han för första gången ska försvara Europatiteln, och han gör det mot Sándor Martin, Spanien, i Solnahallen.

Först efter matchen, som är den första Europatitelmatchen som sker på svensk mark sedan Bo Högbergs match 1966, väntar en annan uppgift för Yigit.

Han ska leta lägenhet i Stockholm.

– Det ska nog gå att lösa. Jag är en Haningekille, så där borta kan det nog inte vara så dyrt, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons