Annons

Yngre missuppfattar ”ni” – tror att det är smickrande

Det är okej att du:a kungen – och alla andra. Att yngre säger ni till äldre, i tron om att det är fint, skapar ett onödigt avståndstagande. SvD:s etikettexpert Sofia Larsson svarar på läsarnas frågor.

Under strecket
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1
Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Fråga: Jag är född på 1950-talet och var med om du-reformen på 60- och 70-talet. Jag har alltid känt mig bekväm med att säga du till alla (kungen träffar jag aldrig), och med att bli tilltalad med du både på arbetet och utanför.

För en tid sedan var jag på ett sushiställe, i Lund där jag bor, för att köpa hem mat.

”Önskar ni en kasse”, frågade tjejen (med en dialekt från Mälardalen). Jag vände mig snabbt om och tänkte att hon tror att det inte bara är jag. ”Ni” står i min värld får flera personer.

Efter att, ett antal gånger ha blivit kallad ”ni” av yngre personer har jag förstått att det är det nya artighetstilltalet till ”gamla” människor. Tror de. Jag vill sannerligen inte bli tilltalad med ”ni” och tycker att det är oartigt.

Annons
Annons

Är det okej att sortera ut äldre människor på det här viset?

/Karin Wahlberg

Titlar var ett sätt att sortera människor utifrån social status och nu verkar det ha blivit ett sätt att sortera utifrån ålder.

Sofia Larsson: Det är inte bara du som lagt märke till att niandet tagits i bruk igen och det finns många som ondgjort sig över fenomenet. Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell skrev till exempel i januari 2017  om hur yngre niar äldre och konstaterade att det är nedlåtande. Och författaren och litteraturkritikern Eva Ström uppmanade i Kristianstadsbladet 2016 till en ny du-reform.

Förr i tiden tilltalade man varandra med titlar. De som levde då, eller alla som har tittat på ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”, vet vad jag syftar på. Det skulle sägas ”byrådirektörn”, eller ”magistern” om någon var just det.

Den som inte hade någon titel, och som då uppfattades stå lägre i rang, sa man ”ni ” till. ”Du” sa man bara till de närmaste och de personer vars status var jämbördig med ens egen. I armén bestämde man i slutet av 1800-talet att befäl skulle säga ”ni” istället för ”du” till underordnade.

Titlar var alltså ett sätt att sortera människor utifrån social status och nu verkar det ha blivit ett sätt att sortera utifrån ålder. Själv har jag, sedan jag fyllde 40 år, varit med om det några gånger och det har endast hänt i Stockholm. En rundfrågning i bekantskapskretsen bekräftar min känsla. Det är främst i affärer och på restauranger som yngre personal missuppfattat bruket av ”ni” och tror att det är något fint, smickrande och lyxigt.

Till min stora glädje upptäckte jag att till och med kungahuset har en modern inställning i frågan, så du behöver inte oroa dig om du någon gång skulle träffa på kungen. 2015 kommunicerades det att det är okej att du:a medlemmar i kungafamiljen. Det var efter ett inslag i SVT Nyheter Uppsala, där reportern råkat säga du till Prins Daniel tolv gånger som hovets informationschef Margareta Thorgren meddelade att ”Det är helt okej att dua kungligheterna. Ofta är det läsare eller tittare som reagerar när kungafamiljen blir duade, men kungafamiljen måste vara med i sin tid.”

Jag tycker att ni:andet känns både onödigt och avståndstagande i dagens samhälle. Låt oss istället glädja oss åt att vi kan vara du med alla vi möter och inte behöver krångla till det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons