Annons

Youtubestjärnan som föll – mamman varnar

10-åriga Linnea var en blyg och rädd tjej – men på Youtube blev hon snabbt en stjärna med 100 000 följare. När pressen att upprätthålla en framgångsrik fasad blev för svår rasade allt.

– Kanalen blev ett substitut för hennes oförmåga att hantera sociala relationer, säger Linneas mamma.

Under strecket
Publicerad

Evalena vars dotter kämpat mot social ångest, som förvärrades av populariteten på Youtube.

Foto: Allis NettréusBild 1 av 2

Linnea.

Foto: Privatbild Bild 2 av 2

Evalena vars dotter kämpat mot social ångest, som förvärrades av populariteten på Youtube.

Foto: Allis NettréusBild 1 av 1
Evalena vars dotter kämpat mot social ångest, som förvärrades av populariteten på Youtube.
Evalena vars dotter kämpat mot social ångest, som förvärrades av populariteten på Youtube. Foto: Allis Nettréus

Ungas psykiska ohälsa har fördubblats på tio år, enligt Socialstyrelsen. Forskare trevar efter förklaringar, men studier pekar på sociala medier som en av bovarna i dramat – i synnerhet för dem som redan mår dåligt.

– Ungdomar med lågt välbefinnande och sämre psykisk status tenderar att visa mer av sig själva på nätet både i bild och i text, säger sociala medieforskaren Margareta Bohlin, docent på Göteborgs universitets psykologiska institution.

– Och de kan därmed vara mer sårbara än andra unga.

Kanalen blev ett substitut för hennes oförmåga att hantera sociala relationer.

Nätet är dock inte endast är av ondo, tvärtom, säger Margareta Bohlin och understryker att sociala meder är just sociala. De kan bland annat leda till vänskaper även utanför webben. Unga som mår dåligt kan finna förståelse, stöd och även råd.

Annons
Annons

Linnea.

Foto: Privatbild Bild 1 av 1

Samtidigt finns det en risk att texter och bilder ”inspirerar” eller uppmuntrar exempelvis självskadebeteende, vilket SvD tidigare skrivit om.

En av dem som självskadar är tonåringen Linnea från Stockholm. I hennes fall för att på kort sikt lindra den sociala ångest som redan på mellanstadiet gjorde det svårt att umgås med klasskamraterna.

– Hon var en liten, blyg och rädd tjej, säger hennes mamma Evalena.

När den då tioåriga dottern skapade en ”kanal” på Youtube (en slags programledarplattform som gjort många unga svenskar berömda) skapade hon också ett alter ego. Linnea på Youtube var allt som Linnea ville vara: modig, rolig, självsäker.

Den nya fasaden fick snabbt följare.

– Kanalen med 100 000 blev ett substitut för hennes oförmåga att hantera sociala relationer. Att ha så många följare när man inte ens vet hur man småpratar med en klasskompis på rasten fungerar liksom inte, säger hennes mamma.

Linnea.
Linnea. Foto: Privatbild

Jämnåriga började att känna igen henne på stan. Hon blev populär i skolan men fick ångest av hur vännerna betedde sig mot de mindre populära eleverna. Så Linnea började att fly från skolan, och flydde om och om igen.

Hon tog tillflykt vid datorn. Sminkade sig, tog på sig peruk, filmade och fick fler följare – hennes mamma insåg inte då att det var vodka som gav Linnea mod nog att filma och skydd mot de hatiska kommentarerna.

Annons
Annons

Hat och hot på nätet kan vara förödande, enligt sociala medierforskaren Margaretha Bohlin.

– Det krävs mycket för att bygga upp sin självkänsla genom livet och ganska lite för att rasera den, säger hon.

Det går att anmäla användare på Youtube, vars regler bannlyser hat och hot. Men det räcker inte, enligt Linneas mamma som vill att Youtube filtrerar bort sådana kommentarer i förväg så att ungdomar inte alls ser dem – för då är skadan redan skedd.

På Instagram och Facebook går det av välja vänner och ”unfrienda” mobbare, vilket ger de sistnämnda en fördel, enligt Margareta Bohlin, jämfört med Youtube och även jämfört med skolgården.

På den fysiska arenan är det oftast inte möjligt att blocka eller ta bort människor som gör oss illa. Den möjligheten finns faktiskt på sociala medier.

– På den fysiska arenan är det oftast inte möjligt att blocka eller ta bort människor som gör oss illa. Den möjligheten finns faktiskt på sociala medier.

Linneas fysiska arena invaderades till slut. Beundrare knackade på hemma, belackare kastade ägg på fönstren, killar ringde och hotade.

Pressen på Linnea ökade än mer när hon skickades kläder i utbyte mot att ha dem på sig online. Linnea fick prestationsångest när hon inte hann innan deadline.

– Pressen från samarbeten med företag och mailkonversationer med vuxna gjorde att hon fick ännu mer ångest och ville bygga tjockare och tjockare skal runt sig, säger Evalena.

För Linnea var Youtube inte skälet utan en katalysator för ångesten. Den kväll i somras när hon bröt ihop och polisen hämtade henne upptäckte hennes mamma åtta flaskor vodka på flickrummet. Väl framme på Maria ungdom, dit polisen fört Linnea, hittade hon ännu en flaska, som hennes stupfulla dotter tagit med sig.

I dag vårdas den nu 15-åriga Linnea på ett slutet ungdomshem. Personalen har, likt många socialsekreterare över åren, empati och erfarenhet, men Evalena kritiserar Socialtjänstens utlåtande eftersom det beskrev youtubandet som enbart negativt.

– De förstår inte att Youtube inte endast var skadligt. Hon fick ta plats där, det gav en tillhörighet, ett nätverk. Hon var ”någon”, säger Evalena.

Dottern har nu ingen tillgång till nätet.

– Jag skulle vilja att vi använder Youtubekanalen till hjälp i behandlingsarbetet kring Linnea, säger Evalena.

– En del av personalen tycker också att Linnea behöver hjälp och stöd med att begränsa och kontrollera användandet, inte ett förbud.

Linnea mår bättre men måendet svajar än. Flickrummet kommer att stå tomt fram till våren, om hon får komma hem då. Datorn är avstängd. De senaste inläggen på Youtube är två månader gamla. Följarna vet inte vad som har hänt.

– Det går rykten om att hon har dött, säger hennes mamma.

Linnea och Evalena heter egentligen något annat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons