Annons

”Ypperligt tillfälle att pruta på boräntan”

Riksbanken lämnar räntan oförändrad – och skjuter höjningen ännu en bit på framtiden. Tre bedömare ger tips om hur det påverkar dina bolån.

– Det är ett ypperligt tillfälle att pruta på räntan, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Under strecket
Publicerad

Ekonomerna Sharon Lavie, Arturo Arques och Johanna Kull.

Foto: Ikano bank, Vilhelm Stokstad/TT, Karl Gabor

1 / 4

Ekonomerna Sharon Lavie, Arturo Arques och Johanna Kull.
Ekonomerna Sharon Lavie, Arturo Arques och Johanna Kull. Foto: Ikano bank, Vilhelm Stokstad/TT, Karl Gabor

Riksbanken lämnade på torsdagen reporäntan oförändrad på minus 0,5 procent. och signalerade samtidigt att en räntehöjning kommer först mot slutet av året vilket är senare än tidigare prognos.

Reporäntan påverkar i sin tur andra räntor, som bankenas boräntor. Är det då läge att binda boräntan? Det beror på flera faktorer enligt de experter som SvD har talat med. Och en expert menar att det nästan aldrig är läge att binda boräntan.

Annons
Annons
Foto: Ikano bank

2 / 4

Foto: Ikano bank

Sharon Lavie: ”Sitt lugnt i båten, bind inte än”

Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank, ger rådet att avvakta innan boräntor binds.

Vad betyder Riksbankens besked för bolånekunderna?

– Många kanske har varit oroliga för en snabb uppgång av räntorna men det här signalerar att det inte kommer gå så fort utan att upptrappningen kommer ske i väldigt lugn takt, säger Sharon Lavie på Ikano bank, som erbjuder bolån.

Hon säger att det har funnits en tendens att bankerna har sänkt sina listräntor den senaste tiden och hon tror att den tendensen kommer fortsätta.

– Vi kan se att storbankerna fortsätter sänka sina räntor och att det kan gynna bolånetagarna.

Är det läge att binda bolånen?

– Jag skulle nog sitta lugnt i båten och inte binda riktigt än utan utnyttja de här månaderna som vi fortfarande har med jättelåg rörlig ränta. Jag är inte säker på att räntan kommer höjas i slutet av året heller utan det kanske är mer troligt att det sker i början på nästa år.

För de som står utanför bostadsmarknaden och funderar på att ge sig in på den, är det läge att göra det eller bör de avvakta?

– Det är ett gynnsammare läge att gå in nu när räntorna är låga än när räntorna höjs så klart. Med det sagt måste man planera för framtiden för oftast är det ett längre åtagande än bara något år. Kalkylera och köp inte för dyrt är mitt råd, så att man även har råd med framtida räntehöjningar.

Annons
Annons
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

3 / 4

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Arturo Arques: ”Överväg att binda delar av lånet”

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, betonar att olika konsumenter har olika förutsättningar.

Vad betyder det här för bolånekunderna?

– Det betyder att de med hög belåning och hög skuldsättning får ytterligare tid på sig att fundera på om de ska binda räntan eller inte, säger Arturo Arques på Swedbank, banken som är en av Sveriges största aktörer på bolånemarknaden.

Är det läge att binda bolånen?

– Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns något generellt råd utan att olika konsumenter har olika förutsättningar.

Arturo Arques säger att hushåll som har en låg skuldsättning i relation till inkomst och bostadens värde inte behöver binda lånen. Däremot kan det vara läge för de med hög skuldsättning som redan nu upplever att det är svårt att få ekonomi att gå runt.

– De bör starkt överväga om man inte ska passa på att åtminstone binda delar av lånet. Vi har historiskt extremt låga räntor och vi har också sannolikt passerat botten på räntenivån.

Annons
Annons
Foto: Avanza

4 / 4

Johanna Kull: ”Ypperligt tillfälle att pruta på räntan”

Foto: Avanza

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, som också erbjuder bolån, menar att Riksbankens besked innebär ett ypperligt tillfälle att pruta på boräntan.

Vad betyder det här för bolånekunderna?

– Det här är ett tecken på att det kommer dröja ett bra tag innan bolåneräntorna börjar ticka uppåt, säger Johanna Kull.

Kull menar att Riksbankens besked ger låntagaren många bra prutargument.

– Ta tillfället i akt: jämför bolåneräntor, amortera extra, spara extra, för räntorna kommer vara låga de närmsta åren.

Är det läge att binda bolånen?

– Historiskt sett har det i princip aldrig varit lönsamt att binda sina bolån.

Hennes tips är i stället att leva som om du hade en ränta på 3–4 procent.

– Och spara eller amortera mellanskillnaden mot din faktiska ränta för då förbereder du dig för en framtida höjningen, i stället för att du binder dig och skickar pengarna till banken.

För de som står utanför bostadsmarknaden och funderar på att ge sig in på den, är det läge att göra det eller bör man avvakta?

– Allt talar ju för att räntan kommer vara låg de närmaste åren vilket har en effekt på bostadspriserna, men det är så mycket annat som också påverkar bostadspriserna.

– Jag tycker att man ska köpa en bostad för att man behöver någonstans att bo inte som en investering. Och då ska man ju ha en lite längre tidshorisont än ett två år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons