Annons

Marken skakar under May

Konservativa avhopparna Heidi Allen, Anna Soubry och Sarah Wollaston på väg till en presskonferens i London efter att ha anslutit sig till den nya Oberoende gruppen i det brittiska parlamentets underhus.
Konservativa avhopparna Heidi Allen, Anna Soubry och Sarah Wollaston på väg till en presskonferens i London efter att ha anslutit sig till den nya Oberoende gruppen i det brittiska parlamentets underhus. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Hela havet stormar i det brittiska parlamentet när ytterligare fyra ledamöter lämnar sina partier.

Hela regeringsbasen skakar sedan avhoppen nu även kommer från premiärminister Theresa Mays Konservativa parti.

Under strecket
TT
Publicerad

Först beslutade Labours Joan Ryan att ansluta sig till de sju partikamrater som i måndags bestämde sig för att lämna Labour och sitta i en egen oberoende grupp i underhuset.

Vid lunchtid på onsdagen kom så nästa avhopp – med betydligt större konsekvenser.

Välkända brexitmotståndarna Anna Soubry, Sarah Wollaston och Heidi Allen har alla beslutat att hoppa av från Konservativa partiet.

Den tidigare industri- och hälsoministern Soubry är stenhård i sin kritik mot partiet och regeringen.

– Högerflygeln, den hårdföra anti-EU-kärnan som har förstört för varje partiledare sedan 40 år tillbaka, leder nu Konservativa partiet från topp till botten. De är nu det Konservativa partiet, säger Soubry på en presskonferens i London.

– Vi har inte lämnat Konservativa partiet. Det har lämnat oss.

Hennes två kollegor säger sig vara ledsna, men också ivriga och befriade.

– Vi kanske kommer att misslyckas, men det här är värt att kämpa för. Jag kan inte längre tillhöra ett parti och en regering som blundar för de fattigaste i samhället. Jag vill vara del av något bättre, ett parti som folk röstar på för att de vill, säger Heidi Allen.

Annons
Annons

Därmed är nu hela regeringsbasen i gungning i London. Tillsammans med nordirländska unionistpartiet DUP har Konservativa partiet just nu endast 324 av de 650 mandaten i underhuset.

Labour-avhopparna välkomnar beslutet.

"Välkomna till Oberoende gruppen. Båda våra partier är trasiga. Vi kommer att ändra politiken till det bättre", meddelar gruppen på Twitter.

En purfärsk opinionsmätning för tv-kanalen Sky News ger Oberoende gruppen för tillfället 10 procents stöd, en procentenhet mer än det traditionella mittenpartiet Liberaldemokraterna. Konservativa partiet står på 32 procent i mätningen och Labour på 26.

Premiärministern själv säger sig vara ledsen.

"Det här är människor som hängivet tjänat vårt parti i många år och jag tackar dem för det", säger Theresa May i ett uttalande.

"Naturligtvis har Storbritanniens medlemskap i EU varit en källa till oenighet både i vårt land och i vårt parti under lång tid. Att avsluta det medlemskapet efter fyra decennier var aldrig tänkt att bli enkelt. Men genom att leverera med vårt valmanifest och implementera det brittiska folkets beslut så gör vi det rätta för vårt land", skriver premiärministern.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons