Annons

Charlotta Buxton:”Zombie”-May satsar rubbet på nära relation med EU

Hon kallas nu för ”zombiepremiärministern”. Theresa May vacklar vidare, trots ett djupnande inbördeskrig inom sitt eget parti. Hennes mål är att driva igenom ett brexit som inte skadar den brittiska ekonomin. De konservativa euroskeptikerna tänker göra allt för att stoppa henne.

Under strecket
Publicerad

Theresa May.

Foto: Wiktor Szymanowicz/REX

Theresa May.

Foto: Wiktor Szymanowicz/REX
Theresa May.
Theresa May. Foto: Wiktor Szymanowicz/REX

Euroskeptikerna ser sin dröm gå i kras. Theresa Mays utträdesplan är inte ett brexit som ger Storbritannien kontrollen över sina egna gränser och sitt eget öde – som de hoppats. Det är ett brexit där Storbritannien ser ut att följa EU:s regelverk, utan att ha något att säga till om.

Efter två år av valspråk som hållit euroskeptikerna nöjda, men som saknat substans, har Theresa May äntligen avslöjat hur hon vill att brexit ska se ut. Hennes förslag om att Storbritannien ska fortsätta ha ett nära förhållande till EU fick två av hennes tyngsta ministrar att avgå inom loppet av 24 timmar.

Ivan Rogers, Storbritanniens före detta ambassadör till EU, anser att Mays modell skulle innebära den största förlusten av självstyre sedan 1973, då landet gick med i den Europeiska ekonomiska gemenskapen. Men Theresa May är fast besluten att driva igenom planen. Och stormen kring premiärministern verkar ha bedarrat för stunden.

Annons
Annons

May har valt att spela järnkvinnan igen.

På måndag kväll träffade hon det inflytelserika 1922-utskottet som bestämmer om konservativa partiledarval. Där fick hon enligt rapporter i de brittiska medierna både stöd och applåder. Mötet med de konservativa parlamentarikerna kom efter en två timmar lång session i parlamentet där Theresa May försvarade sin brexitplan, kort efter nyheten om att hennes utrikesminister Boris Johnson avgår.

Johnsons efterträdare blir den före detta hälsoministern Jeremy Hunt. Det innebär att politiker som röstade ”stanna” nu sitter på de fyra tyngsta posterna i regeringen.

May har valt att spela järnkvinnan igen. Hon gjorde det under mötet med kabinettet förra fredagen där hon meddelade att den som tänker kritisera hennes brexitplan får gå. Hon gjorde det också under mötet med 1922-utskottet och varnade att den som avsätter henne kommer att göra Labourledaren Jeremy Corbyn till premiärminister.

Euroskeptikernas prioritet är nu att tvinga Theresa May att skriva om sin brexitplan, inte att avsätta premiärministern. Men klockan tickar. Enligt rapporter i brittiska medier vill euroskeptikerna ta kål på planen innan parlamentet tar sommarledigt i slutet av juli. De väntar nu på Boris Johnsons nästa drag.

Eftersom de konservativa bara har en smal majoritet kan brexitanhängarna orsaka May stor skada genom att rösta mot henne i underhuset. Därför vände sig Theresa May till både Labour och det skotska nationalpartiet SNP i går för att få deras stöd för brexitplanen.

Tusk tillägger att det enda han ångrar är att brexit inte försvann med David Davis och Boris Johnson.

Mycket hänger nu på hur det går under förhandlingarna med Bryssel. Theresa May publicerar sin vitbok om brexit på torsdagen. Om den förkastas av de andra EU-ledarna har Mays kamp varit förgäves.

I EU har man tagit emot kaoset i Storbritannien med en axelryckning. Det Europeiska rådets permanente ordförande, Donald Tusk, anser inte att avhoppen kommer att påverka brexit. “Politiker kommer och går, problemen de orsakat kvarstår”, skriver han på Twitter.

Tusk tillägger att det enda han ångrar är att brexit inte försvann med David Davis och Boris Johnson. “Fastän vem vet”, skriver han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons