Annons

Zuckerberg förhörs på nytt – ställer till storbråk

Ett EU-förhör planeras med Mark Zuckerberg om hur miljontals europeiska Facebookanvändares persondata användes till att försöka påverka brexit-omröstningen. Men det ställer till storbråk i Bryssel redan innan det ägt rum.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Mark Zuckerberg förhördes nyligen i den amerikanska kongressen. Nu ska han till Bryssel.

Foto: Richard Drew/APBild 1 av 3

Mark Zuckerberg ska förhöras i Bryssel.

Foto: Marcio Jose Sanchez/APBild 2 av 3

Mark Zuckerberg håller en presentation på en konferens den 1 maj 2018 där han bland annat pratar om att bekämpa ”fake news”.

Foto: Marcio Jose Sanchez/APBild 3 av 3

Mark Zuckerberg förhördes nyligen i den amerikanska kongressen. Nu ska han till Bryssel.

Foto: Richard Drew/APBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Storbråk när Zuckerberg frågas ut i EU
Mark Zuckerberg förhördes nyligen i den amerikanska kongressen. Nu ska han till Bryssel.
Mark Zuckerberg förhördes nyligen i den amerikanska kongressen. Nu ska han till Bryssel. Foto: Richard Drew/AP

BRYSSEL Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg tackade till slut ja till att resa till Bryssel och låta sig utfrågas i EU-parlamentet, på samma vis som han lät sig grillas i den amerikanska kongressen.

I kölvattnet till avslöjandet om att det brittisk-amerikanska konsultföretaget Cambridge Analytica kunnat påverka det amerikanska presidentvalet 2016 väcktes frågor även på denna sida Atlanten om huruvida den amerikanska sociala medier-sajten påverkat europeiska val.

Nyheten om att skandalkonsulterna försökte manipulera folkomröstningen om brexit – att Storbritannien ska lämna EU – genom att använda Facebookuppgifter slog ner som en bomb i många europeiska läger.

Facebookskandalen handlade inte bara om ett misstänkt brott mot EU:s dataskyddslagar, rasade bland andra socialdemokrater och gröna politiker i EU-parlamentet, utan om demokratiska val och folkomröstningars legitimitet.

Annons
Annons

Mark Zuckerberg ska förhöras i Bryssel.

Foto: Marcio Jose Sanchez/APBild 1 av 1

Zuckerbergs privatplan landar i Belgien på tisdag. Men EU-medborgare som trodde att de skulle kunna följa utfrågningen på sina skärmar, precis som hela världen kunde se och höra den 34-årige it-mogulen grillas i Washington om ursäkt, lär bli besvikna.

Mark Zuckerberg ska förhöras i Bryssel.
Mark Zuckerberg ska förhöras i Bryssel. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Förhöret i EU-parlamentet ska hållas bakom stängda dörrar. Bara tio av husets 751 politiker får vara med i salen efter ett beslut av EU-parlamentets talman, högerpolitikern Antonio Tajani.

Enligt uppgift till SvD så var det Tajanis egen partigrupp, EU-parlamentets stora högergrupp EPP där svenska moderater och kristdemokrater ingår, som krävde att förhöret skulle hållas i ett slutet sällskap och utan kameror.

Det beslutet har nu lett till bråk mellan de olika politiska falangerna.

EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) var inte med vid när det togs, men förklarar att EPP-gruppen av princip inte vill ändra på EU-parlamentets roll:

– En del politiker här har uppfattningen att EU-parlamentet är ett slags överdomstol eller tribunal. Men Facebook eller andra företag lyder inte under EU-parlamentet. Nästa gång kan det vara Spotify eller Volvo som kallas på förhör. EU-parlamentet ska stifta lagar, inte döma företag, säger Hökmark.

Även EU-parlamentarikerna från brittiska Torypartiet, som nästan mangrant kampanjade för att Storbritannien skulle lämna EU, kallade utfrågningen en ”häxjakt på företag”.

Annons
Annons

Mark Zuckerberg håller en presentation på en konferens den 1 maj 2018 där han bland annat pratar om att bekämpa ”fake news”.

Foto: Marcio Jose Sanchez/APBild 1 av 1
Mark Zuckerberg håller en presentation på en konferens den 1 maj 2018 där han bland annat pratar om att bekämpa ”fake news”.
Mark Zuckerberg håller en presentation på en konferens den 1 maj 2018 där han bland annat pratar om att bekämpa ”fake news”. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Men den verkliga anledningen till Tory-motståndet kan också vara att just brexit-omröstningen räknats upp som ett exempel på de demokratiska val som Cambridge Analytica försökt styra med hjälp av Facebook-data.

– För Torypartiet skulle det vara djupt pinsamt om utfrågningen av Zuckerberg skulle visa, svart på vitt, att brexit-omröstningen var manipulerad, ja ”stulen”, säger den brittiske journalisten och Brexit-analytikern Benjamin Fox till SvD.

Torypartiet har också vänt sig mot en utfrågning av Zuckerberg i det brittiska parlamentet i London.

Det finns andra EU-politiker som kan ha anledning att vända sig mot att sanningen om hur politiska kampanjer bedrivs på sociala medier kommer fram.

De riktade in sig på mindre partier, kanske uppstickarpartier, som ändå var stora nog att ha råd att betala för deras kampanjer.

Svenska Centerpartiet var ett av de partier och politiska rörelser som den numera konkursade konsultfirman erbjöd sina tjänster till.

Enligt EU-parlamentariker Frederic Federley (C) passade verkade hans parti passa in på Cambridge Analyticas ”mall”:

– De riktade in sig på mindre partier, kanske uppstickarpartier, som ändå var stora nog att ha råd att betala för deras kampanjer, förklarar Federley, som understryker att hans parti tackade nej.

– Frågan är ju vilka andra här i EU-parlamentet som kan ha tackat ja. De kanske inte vill att det ska komma fram under förhöret, säger Federley till SvD.

Macrons egen presidentvalkampanj förra året var måltavla för påverkansförsök från, tror man, ryskt håll.

Efter sitt mellanstopp i EU-parlamentet i Bryssel träffar Mark Zuckerberg Frankrikes president Emmanuel Macron. Han är en av de europeiska ledare som reagerat häftigast på Cambridge Analytica-avslöjandet.

Macrons egen presidentvalkampanj förra året var måltavla för påverkansförsök från, tror man, ryskt håll via olika sociala medier, till fördel för kandidaten extremhögerpartiet Nationella frontens kandidat i valet, Marine Le Pen.

Även den tyska förbundsdagen har kritiserat ”falska nyheter” som publicerats på Facebook under valkampanjen under valet i Tyskland.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons