Annons

Intern storm på Facebook – anställda slutar i protest

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg intervjuas på Fox News i slutet av maj.
Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg intervjuas på Fox News i slutet av maj. Foto: Brian Cahn/TT

Återigen står Mark Zuckerberg mitt i en kris. Anställda demonstrerar och seniora chefer kritiserar öppet Facebooks vd för att han vägrar moderera president Trumps inlägg. För Zuckerberg är det ett vågspel med höga insatser.

Under strecket
Publicerad

De senaste dagarna har en lång rad storbolag signalerat att de tar ställning. Världskända varumärken har postat svarta rutor i sociala medier under parollen ”blackedouttuesday” och direktörer har uttalat stöd för protesterna mot polisvåldet mot svarta i USA.

Men att vara Mark Zuckerberg är inte detsamma som att vara exempelvis Hans Vestberg. Precis som Verizons svenska vd har även Zuckerberg skrivit ett inlägg om att hans bolag står bakom svarta amerikaners kamp för rättvisa. Facebook var också snabbt med att symboliskt skifta färgen på loggan på sin egen företagssida på Facebook från blå till svart.

Av den hårda kritiken mot bolaget har det dock blivit uppenbart att detta inte räcker. Bolaget jämförs främst med branschkollegan Twitter, som i förra veckan gick in och modererade tweets från USA:s president Donald Trump.

Trump beskrev bland annat de som nu protesterar på amerikanska gator som ligister och skrev att ”när plundringen börjar, då börjar skjutandet”. Twitter bedömde inlägget som våldsglorifierande och valde att dölja det. Facebook valde att inte göra någonting.

Annons
Annons

Detta utlöste en intern proteststorm mot Mark Zuckerberg. Seniora chefer som bland annat en av Facebooks produktutvecklingschefer, Ryan Freitas, och chefsdesignern för Facebooks nyhetsflöde, Andrew Crow, gick ut offentligt och sa att Zuckerberg valt fel väg.

En grupp anställda genomförde en virtuell strejk från sina hemmakontor. Minst två ingenjörer har sagt upp sig, delvis i protest mot att Facebook inte följer sina egna regler när det gäller president Trump.

En av dem, Timothy Aveni, skriver i ett inlägg på Facebook att ”Mark sa alltid till oss att han drog en gräns vid uttalanden som uppmanar till våld. I fredags visade han oss att det var en lögn”.

På tisdagen höll Facebook-vd:n ett internt möte med anledning av turbulensen och försvarade då sin linje. Han ska också ha gett en syrlig kommentar om andra företagsledare som nu plötsligt säger sig stå upp för att ”svarta liv räknas”.

– Jag tycker det är viktigt att säga och påminna folk om det, men jag tycker inte det krävs något särskilt mod för att säga sådana saker mitt i en kris, sa Zuckerberg enligt Wall Street Journal som via källor fått höra citat från Zuckerbergs tal.

Precis som Twitter backade Facebooks aktie under förra veckan samtidigt som New York-börserna steg. Totalt tappade Facebook drygt fyra procent från måndag till fredag. Den här veckan började med en stark uppgång på måndagen men i den inledande handeln på onsdagen föll aktien åter tillbaka och var kort efter öppning ner drygt en procent.

Kärnan i den här krisen är på sätt och vis samma som i flera av Facebooks tidigare kriser, det vill säga vilket ansvar bolaget har och tar för innehållet på dess plattform. 2016 handlade det framförallt om att trollfabriker och botar tillåtits härja fritt i syfte att påverka bland annat det amerikanska presidentvalet och brexit-omröstningen.

Annons
Annons

Sedan dess har bolaget vidtagit åtgärder för att stävja desinformation men Zuckerberg har hela tiden hållit emot krav på mer långtgående moderering av inlägg. Enligt bedömare skulle det inte vara möjligt att i realtid övervaka och bedöma allt som skrivs av Facebooks över 2 miljarder användare.

Detta innebär också att konsekvenserna av Donald Trumps hot om att stryka den så kallade sektion 230 skulle bli ödesdigra. Denna har hittills skyddat de sociala mediebolagen från juridiskt ansvar för vad användarna publicerar på deras plattformar.

Facebooks ledning balanserar med andra ord mellan en president som hotar att tvinga dem att ta större ansvar för innehållet och interna kritiker som kräver samma sak, fast på annat sätt och av andra anledningar.

Zuckerberg har hittills försvarat sin position med att Facebook inte bör göra sig till domare över vad som är sant och falskt. Enligt Wall Street Journal pekade han under tisdagens möte på att det var på Facebook som videon på polisens dödsmisshandel av George Floyd först fick stor spridning och människor fick veta vad som hänt.

– Nettoeffekten av de olika saker vi gör i världen är positiv. Det tror jag verkligen på, sa Zuckerberg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons