Annons

Zuzu kan börja plugga igen – efter SvD-läsarens bidrag

Ett människoöde nådde över halva jordklotet och slog ner vid köksbordet hemma hos Karin Björkman i Stockholm.

Hon berördes så starkt av SvD:s berättelse om Zuzu att 25-åringen nu får chansen till en ny framtid. Och nu kanske även Zuzus högsta dröm kan bli sann.

Under strecket
Publicerad

”Nu kan jag skriva in mig för att fortsätta studierna efter påsklovet” säger Zuzu Masengesho med det vita kuvertet med svenska Karins 500 dollar i handen.

Foto: Gunilla von HallBild 1 av 2

Zuzu Masengesho.

Foto: Gunilla von HallBild 2 av 2

”Nu kan jag skriva in mig för att fortsätta studierna efter påsklovet” säger Zuzu Masengesho med det vita kuvertet med svenska Karins 500 dollar i handen.

Foto: Gunilla von HallBild 1 av 1
”Nu kan jag skriva in mig för att fortsätta studierna efter påsklovet” säger Zuzu Masengesho med det vita kuvertet med svenska Karins 500 dollar i handen.
”Nu kan jag skriva in mig för att fortsätta studierna efter påsklovet” säger Zuzu Masengesho med det vita kuvertet med svenska Karins 500 dollar i handen. Foto: Gunilla von Hall

KIGALI Först verkar hon vara på väg att svimma. Hon blundar och drar efter andan när hon får veta vad det vita kuvertet innehåller. Sedan kommer ett försiktigt leende.

– Är det sant? Verkligen?

Zuzu är överväldigad. Hon har tagit bussen i tre timmar från Butare i södra Rwanda till huvudstaden Kigali – utan att riktigt veta vad som väntar henne. Hon har bara fått höra att en tidningsartikel om henne berört en svensk läsare i ett land långt från Afrika. Nu sitter hon på kafé i Kigali med mangojuice i glasen. I det vita kuvertet som SvD överlämnar ligger 500 dollar.

– Det är inte klokt. Tack. Tack. Tack från hela mitt hjärta.

Hon viskar fram orden. Letar efter fler ord, men det kommer inga. Så jag frågar hur det går med studierna på universitetet. När vi sågs i januari var hon full av framtidstro, och berättade entusiastiskt hur hon läste programmering på andra året. Hon ville komma någonvart – mot alla odds.

Annons
Annons

Zuzu Masengesho.

Foto: Gunilla von HallBild 1 av 1

Zuzu Masengesho är dotter till en våldtäktsman och folkmördare, lever under ytterst knappa förhållanden i södra Rwanda och har hiv. Mamman Jacqueline våldtogs av hutuextremister under folkmordet i Rwanda. Extremister som mördade hennes man och fyra barn samt gjorde henne med barn och smittade henne med hiv.

Zuzu föddes nio månader efter folkmordet. Hennes riktiga namn är Lily Angélique. Mamman avskydde henne under de första tolv åren, men accepterade slutligen dottern till mannen som slaktat hennes familj. Och Zuzu har sedan dess kämpat för att bli duktig i skolan och komma in på tekniska universitetet UTB i Kigali.

Zuzu Masengesho.
Zuzu Masengesho. Foto: Gunilla von Hall

Efter första året var pengarna slut, och jag lämnade universitet.

”Hur kan jag ge henne ett ekonomiskt bidrag?”, löd mejlet till SvD från den berörda läsaren. Eftersom Zuzu inte har något bankkonto ordnade SvD på plats i Rwanda att hon fick 500 dollar i handen, med hälsningar från Karin Björkman. Ett bidrag som kom oväntat lägligt.

– Jag har hoppat av studierna. Mamma har inte råd att betala längre eftersom det tillfälliga jobbet i vår lokala kyrka är över. Efter första året var pengarna slut, och jag lämnade universitet.

Zuzu tittar generat ner i bordet. Hon minns hur hon tidigare berättade om sina ambitioner: bli programmerare inom flygteknik och efter tre års studier i Rwanda fortsätta med tre års vidareutbildning i Kenya. Kanske till och med bli pilot – drömyrket.

Annons
Annons

Med det svenska bidraget kan hon börja studera igen. En termin kostar 182 500 rwandiska franc, och ett år går på 547 500 franc vilket motsvarar drygt 500 dollar.

– Det är fantastiskt. Nu kan jag skriva in mig för att fortsätta studierna efter påsklovet. Jag vet inte hur jag kan tacka för detta.

Zuzu blickar mot den klarblå himlen. Nu är ett orosmoln borta – åtminstone för ett år framöver. Men hon bär samtidigt på en fortsatt tung börda.

– Aids. Jag är så hemskt rädd för att verkligen bli sjuk i aids. Jag får mediciner mot hiv men vet inte om de hjälper. Jag skäms för min sjukdom. Men det är ju inte mitt fel.

Nu kan hon fokusera på något positivt, säger hon.

– På en framtid där jag kan få jobb, tjäna pengar och hjälpa min mamma som lidit så mycket.

SvD-läsaren Karin Björkman blir glad när hon får veta att bidraget är överlämnat.

– Det känns fantastiskt att kunna hjälpa Zuzu, och stötta ett konkret fall. Jag bidrar till många organisationer, men det är bara autogiron som flyter på. Det får en helt annan dignitet när man har ett ansikte framför sig. Då kan man ta till sig lidandet på ett annat sätt, säger hon.

Stockholmaren berättar att hon blev tagen av familjens ofattbara drama.

– Mammans barn som brann upp, och hur hon blev våldtagen av folkmördare. Hur hon inte kunde acceptera dottern. Hur de bara äter ett mål om dagen. Och här sitter jag med min kaffekopp i ett tryggt land... det är så orättvist.

– Jag kan inte hjälpa alla, men kan jag hjälpa en människa är det bra. Man blir glad ända in i själen. Nu vill jag betala hela hennes universitetsutbildning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons